Publicat de: cmeic | februarie 6, 2022

6 februarie  – Ziua Mondială fără telefon mobil.

Ziua Mondială fără telefon mobil este  o inițiativă a scriitorului francez Phil Marso, ajunsă la editia cu numarul 22 în acest an.

Prima ediție a Zilei mondiale fără telefon mobil a avut loc la 6 februarie 2001, Phil Marso a extins  dezbaterea lansată în romanul sau umoristic publicat în 1999 și întitulat „Asasinul de portabile fără un mobil aparent” a dorit să deschidă o dezbatere civică al cărei scop era reflectarea asupra  fenomenului telefoniei mobile asupra impactului pe care îl are mobilul  asupra relațiilor umane, a sănătății, a mediului înconjurător.

Phil Marso recunoaşte utilitatea dispozitivelor mobile de comunicare, însă doreşte să atragă atenţia asupra pericolelor pe care folosirea excesivă şi dependenţa creată de acestea le pot avea în special asupra tinerilor, dar şi societăţii în general.

Cu prilejul fiecărei ediţii a Zilei mondiale fără telefon mobil, fiecare dintre noi este încurajat să observe câte ore poate rezista fără să apeleze la una din funcţiile telefonului mobil.

Un studiu din noiembrie 2019, realizat de cercetători de la King’s College London pe baza a 41 de cercetări publicate începând din 2011, a arătat că unul din patru copii şi tineri are o relaţie ”problematică” cu smartphone-ul, dispozitivul fiind folosit într-un mod similar cu o dependenţă comportamentală. Analiza a concluzionat că între 10% şi 30% dintre copii şi tineri folosesc telefoanele într-un mod disfuncţional, care poate duce la probleme de sănătate mintală cum ar fi anxietatea, stresul, somnul insuficient şi stări depresive.

Aproape 4,8 miliarde de persoane deţineau, în februarie 2020, la nivel global, un telefon mobil, cu peste un miliard mai multe decât în anul 2016, potrivit unui studiu întreprins de platforma Statista.com, lider în date despre afaceri.

Oare cum ar fi, ca într-o zi, să nu funcționeze deloc telefoanele mobile?

Aceasta zi si aceasta informație poate defini mai bine relația care există între oameni și acest aparat sau pentru a sensibiliza cele 4,8  miliarde de utilizatori asupra impactului pe care îl are tehnologia în viața cotidiană.

Progresele tehnologice dezvoltă și provoacă entuziasm în multe domenii. Acest domeniu emergent, cunoscut sub numele de ,,Telefonie mobile ,,dispozitivele care conectate la Internet  îmbunătățesc eficiența și confortul stilului de viață pot, de asemenea, provoca îngrijorări uriașe nu doar părinților, ci tuturor. Aceste dispozitive purtate sunt numite, de asemenea, tehnologii la modă, dispozitive purtate, care oferă date instantanee utilizatorului și utilizatorul poate monitoriza instantaneu tehnologia.

În ciuda confortului oferit de telefoanele mobile  și în ciuda amuzamentului și distracției oferite, utilizatorii ar putea să nu fie suficient de conștienți de faptul că pot prezenta riscuri de securitate și confidențialitate. În cazul copiilor, pot exista chiar și riscuri pentru și în dezvoltare.

Evident, nu putem renunta  în totalitate la telefon, dar îl putem folosi limitat, oragnizindu-ne eficient ziua. Chiar daca este greu, încearca  pentru început sa-l verifici o data în ora, apoi fă  un efort  să reziști până la doua ore. Dependența de telefonul mobil este astăzi cel mai discutat subiect și a căpătat numele de nomofobie. Termenul provine din sintagma engleză ,,no mobile phobia,, ceea ce înseamnă, teama de a ramâne fără mobil.

Telefoanele mobile, un consumator de timp

Utilitatea aplicațiilor pe mobil este, de asemenea, analizată. Cât de eficiente mai sunt unele dintre acestea, în condițiile în care instalarea, încărcarea și consultarea lor presupun un consum semnificativ de timp? Phil Marso ne amintește că, până nu demult, era suficient să deținem un aparat radio pentru a asculta orice post doream. Acum, avem nevoie de aplicații dedicate pentru a accesa multe dintre aceste posturi.

Impactul avut de aplicații asupra bateriilor telefoanelor mobile determină un consum de energie electrică ridicat, care ar putea avea un impact ecologic considerabil în anii următori, având în vedere numărul imens al utilizatorilor. Este amintit un studiu din mai 2019 realizat de compania Greenspector, potrivit căruia aplicațiile consumă zilnic aproximativ 77% din capacitatea bateriei.

Câteva sfaturi și recomandări pentru folosirea responsabilă a tehnologiei:

  • Nu stați pe telefon cu 60 de minute înainte de culcare și nu luați niciodată telefonul în dormitor.
  • Puneți telefonul deoparte la masă.
  • Alegeți să  dedicați timpul petrecut online activităților utile, interesante, în detrimentul navigării pe rețelele sociale.
  • Luați pauze mai dese și mai lungi de la rețelele sociale: astfel, veți avea mai mult timp liber și mai puțin stres.
  • Țineți cont de intervalul de timp recomandat a fi petrecut zilnic în fața unui ecran, în funcție de vârstă.

Iată câteva resurse pentru o informare mai amplă:

Istoria apariției zilei fără telefon- [Resursă electronica].-  Disponibil pe:

https://sites.google.com/site/daywithoutcellphone/campanie-de-constientizare (Accesat la 03.02.2022)

Cât putem rezista fără telefon mobil-[Resursă electronica].-  Disponibil pe: https://www.g4media.ro/sambata-este-ziua-mondiala-fara-telefon-mobil-ziua-a-fost-instituita-pentru-a-vedea-cat-putem-rezista-fara-sa-apelam-la-una-din-functiile-telefonului-mobil.html ( Accesat la 03.02.2022)

Informații despre 6 februarie- ziua mondială fără telefonul mobil .- [Resursă electronica].-  Disponibil pe

https://www.radioresita.ro/6-februarie-ziua-mondiala-fara-telefon-mobil

( Accesat la 03.02.2022)

Sfaturi pentru folosirea telefonului mobi.- [Resursă electronica].-  Disponibil pe:

https://comunitate.orange.ro/questions/2596517-6-februarie-ziua-mondiala-fara-telefon( Accesat la 03.02.2022)

Analize asupra folosirii telefonului  mobil. – [Resursă electronica].-  Disponibil pe:

( Accesat la 03.02.2022)

Ziua Mondială fără Smartphone, o „detoxifiere digital” mobi.- [Resursă electronica].-  Disponibil pe:

https://www.qmagazine.ro/ziua-mondiala-fara-smartphone-o-detoxifiere-digitala/ mobil

( Accesat la 04.02.2022)

Cât de mult vorbim la telefon . Statistica.- [Resursă electronica].-  Disponibil pe:

http://www.canal2.md/news/ziua-mondiala-fara-telefon-mobil_60122.html( Accest la 04.02.2022)

        Pospih Elena       Specialist principal Asistenţă de Specialitate


Lasă un comentariu

Categorii